Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében.

Muskotály

Muskotály

A muskotály a legősibb fehér szőlőfajták egyike. A bortermő szőlő változata mellett csemegeszőlőként is nagyon ismert és kedvelt, gyakran készítenek belőle szőlőlét vagy mazsolát. Több mint kétszáz változata ismert, de ebből csak alighanem négy-öt alkalmas minőségi bor termelésére. A muskotály bor a szőlő ízét nagyon jól visszaadja, ezért rendkívüli népszerűségnek örvend.

Muskotály fajtái:

1. Apró szemű, fehér muskotály

Dél-Franciaországból terjedt el szerte Európában. A muskotályt ma már a föld valamennyi bortermelő országában termesztik. A muskotályt szinte minden országban máshogy nevezik, ezért nehéz azonosítani. Mi Magyarországon sárga muskotályként ismerjük, de például Olaszország Moscato Bianco, Franciaország pedig Muscat Blanc néven emlegeti. A szőlő bogyói kicsik és a világossárgától a vörösbarnáig sokféle színűek lehetnek és egészen kiváló borokat ad. A borkészítésre használt muskotályok közül ennek a minősége a legjobb. Magyarországon főleg a tokaji borvidéken termesztik, édes és száraz borokat egyaránt készítenek belőle.

2. Alexandriai muskotály

Meleg területeken jól érik és bőséges termést hoz, de legfőbb értéke az, hogy édes. A fehér muskotálynál jóval egyszerűbb bort ad, ezért folyamatosan veszít jelentőségéből. Ma már szinte csak Portugália, Ausztrália és Dél-Afrika bortermelésében játszik szerepet. Az Alexandriai muskotályból készült legismertebb ital a Setúbal-félszigeten készült Moscatel de Setúbal likőrbor.

3. Hamburgi muskotály

Ez a legegyszerűbb muskotályfajta, amit csemegeszőlőként értékesítenek. A szőlő bogyói mindig sötétkékek és vinifikálva vörösbort adnak. A Hamburgi muskotályból bort leginkább csak Kínában készítenek belőle.

A muskotályt ha nem gyümölcsként, hanem italként fogyasztanánk, akkor Halimba Balance fehérboros poharunk igazán méltó hozzá.

 

Az oldal tetejére