Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében.

Egy vörösboros pohár titkai

Egy vörösboros pohár titkai

Hazánkban a borfogyasztás – különösen a borvidékek és pincészetek területén – igen hosszú múltra tekint vissza. Azt tudjuk, hogy a borkóstolásnak külön etikettje van, ahogy azt is, hogy külön vörösboros pohárban érdemes kitöltenünk kedvenc italunkat. Ám gondoltuk volna, hogy a vörösbor fogyasztásának számos, egészségügyi előnye is van?

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Egyáltalán: mi okozza a színét?

Piros, tintaszín vagy lilásfekete – a vörösbor színe sokféle lehet. A kékszőlőből készülő nedű jellegzetes színét a szőlő héjában lévő festékanyag kioldódásából nyeri. A héjon 14 napot áztatott ital után a bogyókkal együtt erjed a must; az erjedés során képződő alkohol pedig az, ami segít kioldani a színanyagot.

A vörösbor fogyasztásának 5 előnye:

 

1. A szív őre
Ha belegondolunk, hogy a legendásan sok bort fogyasztó, francia lakosság étrendje mennyire bővelkedik telített zsírsavakban, mégis mennyire kevesen betegednek meg szív-és érrendszeri betegségekben – nos, elsőre talán nem is értjük az összefüggést.

Ám ha tudjuk, hogy a vörösbor képes növelni a „jó”, azaz a HDL- koleszterin szintjét is, ez máris érthetőbbé válik: a polifenol, mely gátolja az érelmeszesedést, 2000-4000 mg/l arányban van jelen a vörösborban.
 

2. Antioxidánsokban gazdag és gyulladáscsökkentő
Arról már nem is beszélve, hogy a vörösbor milyen magas gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bír. A fentebb már említett polifenolok pedig még a benne fellelhető E-és C-vitamin hatását is megerősítik.

 

3. Jót tesz az alvászavarosoknak
A vörösbor melatoninban dús. Így ha problémáink vannak az esti elalvással, fontoljuk meg 0,5-1 dl bor elfogyasztását elalvás előtt pár napig – így könnyebben álomba szenderülhetünk.

 

4. Segít megelőzni a daganatok kialakulását
Rendszeres, de mértékletes fogyasztásával (nőknél a napi maximum 1,5-2, férfiaknál a 2,5-3 dl) támogathatjuk szervezetünk küzdelmét a káros oxigénreakciókkal, így a a tüdő-, a prosztata- vagy a mellrák kialakulásával szemben is.

 

5. Megfiatalít
Öregedésgátló hatása révén nemcsak fittebben tartja bőrünket (tehát kevésbé ráncosodunk tőle), de még az életünket is segít meghosszabbítani.

Ilyen az ideális vörösboros pohár.

 

Borvacsorát vagy -kóstolást tervez vendégeinek? Ha megadná a módját, nem kell messzire mennie a tökéletes vörösboros poharakért: válogasson a Halimba Crystal kézzel készített, szemet gyönyörködtető darabjai közül! Minden pohár emeli majd az eseménye fényét.

Tartalomhoz tartozó címkék: vörösbor vörösboros pohár
Az oldal tetejére