Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében.

Valóban finomabbak a borok a hozzájuk készült kristálypohárból?

Valóban finomabbak a borok a hozzájuk készült kristálypohárból?

Fókuszban a kristálypohár

Itt a nyár, és nincs is jobb ilyenkor, mint esténként kiülni a teraszra a még mindig simogató, de már nem perzselő melegben, élvezni a csendet és a nappali forróság elmúltát egy pohár – amely lehet hagyományos borospohár vagy kristálypohár – kitűnő vörösbor társaságában.

Milyen borospoharat érdemes használni?

Gondolta volna, hogy az sem mindegy, milyen borospohárból kortyoljuk a nyári estéket megédesítő nedűt? A vörösborokat például ajánlott nagyobb méretű pohárból fogyasztani, ugyanis fontos, hogy minél nagyobb felületen találkozzanak a levegővel, hiszen ez segíti elő az aromák és ízek kibontakozását. Minél minőségibb a bor, amit iszunk, annál fontosabb tehát, hogy a poharunk is méltó legyen hozzá – és nem csak esztétikai értelemben. Általában véve borospohár választásánál az alábbiakra érdemes ügyelni: legyen vékony a szájpereme, hosszú, kecses a szára, és legyen a pohár olyan könnyű, mintha a nyári szellő is elfújhatná – természetesen egy megfelelő kialakítású kristálypohárnál ez a könnyed érzet ellenére sem fog bekövetkezni.

A kristálypohár

Egy mesterien kialakított kristálypohár eléri, hogy az illatok felemelkedjenek, és a pohár felső részében összegyűlve kihangsúlyozzák a különleges aromákat. Mindemellett elegáns, modern dizájnnal, a jó borokhoz illő finom vonalakkal rendelkezik, így nyugodtan kínálhatjuk benne a bort akár nagyobb vendégségek alkalmával, fogadásokon is. Érdemes olyan borospoharat keresni, amely kristályból és a hagyományos kézi üvegfújás technikájával készült, hiszen ez a kétezer évnyi felhalmozódott tudás garancia a magas minőségre és az egyediségre.

Borospohár választásakor érdemes arra is ügyelnünk, hogy a szettben mindenfajta borhoz illő pohár legyen, hiszen egy kifinomult borszakértő nem egyforma pohárból kortyolja a testes vörösborokat és egy üde, aromákban gazdag fehérbort. Egy nagyobb térfogatú, szélesebb szájú kristálypohár például lehetővé teszi a gazdag zamatok, illatok sokszínűségének kihangsúlyozását, míg egy, az üveg szájánál enyhén keskenyedő széles csésze a levegőztetési folyamatnak tud nagyobb teret adni.

Ha tehát arra vágyunk, hogy úgy forgassuk és kóstoljuk a bort, mint egy igazi sommelier, érdemes odafigyelnünk, hogy milyen poharat választunk hozzá! Nem csak a bórkóstolás: a megfelelő borospohár, illetve kristálypohár kiválasztása is művészet.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kézzel készített pohár
Az oldal tetejére